Health Psyche Werk(druk)

Beter nu dan nooit: een carrièreswitch

Zit jij al tijden niet lekker in je vel, omdat je helemaal niet op je plek zit op je werk? Elke dag weer doe je dingen waarvan je denkt: ‘Pfff… Heb ik hier nou al die jaren voor geleerd?’ En uitzicht op een andere job in jouw sector is er ook niet. Eigenlijk wil je iets anders, iets totaal anders. Je weet namelijk dat dit het gewoon niet is. Maar het doen? Nee, dat durf je tot op heden ook niet…

Maar eigenlijk moet je het gewoon wél doen. We moeten tegenwoordig doorwerken tot dik 67 jaar en misschien tegen de tijd dat wij met pensioen gaan wel tot 70 jaar. Dus het is belangrijk om iets te doen waar je echt blij van wordt. Je kunt beter nu je nog jaren moet werken een carrièreswitch maken, dan nog langer iets doen waar je totaal niet blij van wordt. Dat gaat je op den duur nog meer uitputten en voor je het weet zit je depressief thuis. Dat moet je natuurlijk zien te voorkomen. De volgende dingen kun je doen als je een carrièreswitch wel ziet zitten!

Zoek uit wat je wil
Je hebt natuurlijk geen zin om een risico te nemen voor iets wat je vervolgens maar een paar maanden of een jaar gaat doen voordat je het weer zat bent. Zoek uit wat je wil en wat de mogelijkheden zijn in dit vak. En natuurlijk: zijn er wel banen in te vinden. Mocht dit niet het geval zijn moet je nadenken of je dit risico wel wil nemen en niet een ander vak wil gaan uitoefenen. Nu krijg je stress op werk, maar dan stress je omdat je thuiszit omdat er waarschijnlijk geen werk te vinden is. Ook niet echt ideaal!

Opleidingen bezoeken
Ga langs bij opleidingen die je wel ziet zitten of nog beter: loop een dagje mee met een student. Tegenwoordig kun je ook veel opleidingen in deeltijd doen, zodat je je baan gewoon kunt aanhouden. Zo krijg je gewoon nog inkomsten, ook wel fijn natuurlijk, alleen heb je er nog een studie bij. Dit is vaak een avond of een dag per week. Informeer ook voor studies die je vanuit huis kunt doen, dan is helemaal makkelijk om je eigen tijd in te delen!

Buffer
Mocht je je baan écht helemaal zat zijn kun je natuurlijk ook ontslag nemen om te gaan studeren. Het beste is dan wel om een buffer te hebben, zodat je niet in geldproblemen komt. Ook is het handig om bij je gemeente een afspraak te maken om te kijken waar je recht op hebt. Misschien kun je wel een uitkering krijgen, omdat je al die tijd hebt gewerkt. You never know

En daarna?
Heb je alles geregeld en ben je klaar om de starten? Zorg dan dat je je best doet en bij blijft. Wanneer je wat ouder bent is studeren soms lastig, omdat je het niet zo 1, 2, 3 meer kunt onthouden, maar zet door. Dit is wat je wil en waar je gelukkig van wordt of gaat worden. Geef dus niet op! Good luck!

Beeld: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *