DIY Food Trends Wonen

DIY: Zo kweek je gemakkelijk jouw eigen avocado plant

Eet jij het liefst elke dag een avocado en gaat dit een beetje een dure hobby worden? Misschien moet je dan eens zelf een avocado plant gaan kweken, zodat je over een paar jaar zelfvoorzienend bent. Ja, je leest het goed: over een paar jaar. Een avocado plant heb je namelijk niet zomaar. Maar toch is het een tof vooruitzicht om ooit zelf je eigen avocado’s te kunnen eten. Vind je ook niet? Hieronder leggen we je precies uit hoe je zo’n plant zelf kunt kweken! 

Wat heb je nu nodig?
x Avocado
x Vaasje of potje
x Tandenstokers
x Water
x Mesje

Wat heb je later nodig?
x Aarde
x Pot 
x Water 

En zo begin jij jouw carrière als avocadokweker!
1. Eet eerst een lekkere avocado, je hebt immers een pit nodig. Maak deze pit vervolgens schoon met lauwwarm water. Haal met een scherp aardappelschilmesje het bruine laagje van de schil eraf. Dit zorgt ervoor dat later de plant beter kan gaan groeien. 
2. Pit helemaal schoon? Mooi! Dan plaats je nu op ongeveer de helft van de pit rondom drie/vier tandenstokers. Dit is om de pit in het water te houden, maar toch ook niet te nat te laten worden. 
3. Staat er al een vaasje klaar? Doe er dan veel water in, zodat de pit voor de helft in het water staat. Let even op: de minst gladde kant (de onderkant) doe je in het water en de kant met het puntje laat je naar boven kijken. Hier komt later de plant uit. 
4. Daarna begint het wachten… Na een paar weken zul je als eerste de pit zien gaan splijten. Vervolgens komt er een wortel uit die steeds langer en langer gaat worden en uiteindelijk komt er ook een plantje uit! Ververs elke paar dagen het water eventjes, maar let op dat hierdoor niet de wortel of plant afbreekt. 
5. Wanneer je plant ongeveer 15 centimeter groot is geworden is het weer tijd om in actie te komen. Je gaat de plant namelijk overpotten. Kies een grote pot zodat je plant daarna lekker kan doorgroeien. Vul de pot vervolgens met potgrond en zet de avocado plant er middenin. Zorg ervoor dat de pit maar een klein beetje in de aarde zit. Wanneer je de hele pit onder de aarde stopt kan de pit gaan rotten en dan is al het werk voor niets geweest. 
6. En daarna? Geduld hebben! Er zit niets anders op. Geef je plant genoeg water, haal de blaadjes eraf wanneer het nodig is en geef ‘m een beetje liefde. Met een beetje geluk heb je na 5 jaar wachten een avocado eraan hangen, maar dit kan tot wel 7 jaar duren. Maar daarna heb je ook wat, toch? 

Have fun!  

Beginbeeld: Shutterstock 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *