Gezin Health Kinderen Psyche

Zo kun je iemand helpen met een postnatale depressie

Veel vrouwen zitten op een roze wolk nadat ze zijn bevallen van hun kindje. Ze genieten van elke minuut, van ieder nieuw dingetje en zijn ontzettend verliefd op hun baby. Helaas is dit niet bij iedere nieuwe moeder, sommige vrouwen krijgen na hun zwangerschap namelijk te maken met een postnatale depressie. Verschrikkelijk, niet alleen voor haar maar ook voor haar gezin… Zo kun je het beste iemand helpen die te maken heeft met een postnatale depressie!

Maar liefst 10 procent van alle vrouwen die zijn bevallen krijgen last van een postnatale depressie. In Nederland gaat dit om zo’m 23.000 vrouwen per jaar. Hoe bizar hoog is dit percentage? In plaats van op een roze wolk te leven, leven zij dus op een donkere wolk. Vaak weet de vrouw zelf niet dat het om een postnatale depressie gaat of blijft ze het ontkennen. Mocht je het gevoel hebben dat je zus, vriendin, nicht, buurvrouw die net bevallen is een postnatale depressie heeft, dan kun je haar op deze manieren het beste helpen. 

Blijf communiceren
Dit is eigenlijk het belangrijkste punt. Bij een postnatale depressie is het natuurlijk altijd noodzaak om de familie/partner op de hoogte te houden. Blijf altijd met elkaar communiceren, hoe moeilijk het ook is. Wanneer het echt niet meer gaat moet je zeker de dokter/psycholoog inschakelen. Tot die tijd kun je dingen proberen zoals hieronder… 

Neem haar mee naar buiten
Het liefst zitten vrouwen met een postnatale depressie de hele dag binnen. Sleur haar mee naar buiten, met of zonder kinderwagen, en ga stukken lopen door het bos/over het strand of begin met een klein stukje door de wijk. Door beweging en frisse lucht gaat zij zich misschien wat beter voelen. 

Praat, of juist helemaal niet
Misschien kan ze bij jou haar ei kwijt en wil ze graag praten? Probeer het voorzichtig, maar forceer het niet. Als ze niet wil praten dan is het beter om haar even te laten op dat gebied. Probeer dan gewoon dingen te doen waarbij je niet zoveel hoeft te praten. Maak een wandeling, maak een schilderij of brei een mooie sjaal samen met haar. 

Kook
Vrouwen met een postnatale depressie zorgen over het algemeen niet goed voor zichzelf. Wanneer je kookt, kook dan een beetje extra voor haar gezin. Breng soep, pasta of een lekkere fruitsalade langs. Help een beetje mee om het huishouden draaiende te houden. Dit zijn kleine dingetjes die je kunt doen, met een groot gebaar. 

Zorg voor het kindje 
Misschien wil jouw zus/vriendin wel even alleen zijn om bij te slapen of wat voor zichzelf te doen? Wanneer dat het geval is kun je de baby meenemen naar buiten voor een lekkere wandeling of mee naar jouw huis nemen. Zo heeft zij, en misschien haar partner ook, even rust en kan ze even weer ademhalen. 

Beginbeeld: Shutterstock 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *