Gezin Health Kinderen Psyche Zwanger

Wat als je kind altijd jaloers is op je andere kind

Jaloezie komt veel voor bij kinderen. Wanneer bijvoorbeeld het ene kind jarig is en cadeautjes krijgt, is het andere kind heel vaak jaloers. Ook kan jaloezie bijvoorbeeld optreden wanneer het ene kind op dat moment meer aandacht krijgt van de ouders dan het andere kind, terwijl dit een paar uur ervoor nog andersom was. Of wanneer er een verandering komt in de gezinssamenstelling (uitbreiding of juist een scheiding/nieuwe vriend met kinderen). Merk jij dat jouw kind last heeft van jaloezie of denk je het? Zo herken je het en dít kun je eraan doen om het te veranderen! 

Jaloezie komt overal voor, bij zowel kinderen als ouderen. Het enige verschil is dat wanneer je ouder bent je er beter mee kunt omgaan. Je laat het stukken minder merken – tenminste, dat hopen we –  dan wanneer je een kind bent. Het is allereerst ontzettend belangrijk hoe je jaloezie bij een kind kunt herkennen, want je kunt immers niet in die koppies kijken! 

Zo herken je jaloezie bij kinderen: 
x Aandacht vragen op verkeerde manier
x Negatief reageren op zelfs leuke dingen 
x Ruzie maken
x Agressief zijn vanuit het niets 
x Gillen of schreeuwen 
x Stil worden
x Terugtrekken
x Verdrietig zijn zonder zichtbare reden  

En zo kun je er als ouder het beste mee omgaan! 
x Accepteer de jaloerse gevoelens van jouw kind 
Jaloezie is een menselijke eigenschap, dus reageer niet te heftig als je merkt dat jouw kind last heeft van jaloerse gevoelens. Toon juist begrip en wanneer jouw kind wat ouder is en het lukt: praat erover! Vertel dat je het door hebt en laat hem er ook over vertellen. Hopelijk snap je hem/haar dan wat meer en zal jouw kind ook snappen dat die jaloerse gevoelens helemaal niet hoeven.  
x Aanmoedigen waar je kan 
Toon wat extra belangstelling en geef je kind wat extra aandacht. Je kind wil immers, net zoals alle kinderen, gezien worden. Probeer negatief gedrag te negeren en hem juist te belonen met een compliment als hij wat goed doet! Moedig je kind aan waar het kan. Je zal merken dat deze aanpak al snel effectief is en het jaloerse gedrag van je kind snel minder zal worden. 
x Laten uitrazen
Sommige kinderen, en vooral de kleintjes waarmee je nog niet goed kunt communiceren, moet je gewoon laten uitrazen wanneer hij/zij jaloers is. Dit kan al om de kleinste redenen zijn. Geef het tijd en forceer het in ieder geval niet. Je zal zien dat het vaak vanzelf goedkomt. 

Heeft jouw kind nog geen jaloers gedrag en wil je dit graag voor zijn omdat er binnenkort wat gaat veranderen? Zo lukt dat je! 
x Oefenen
Komt er binnenkort een kindje bij of komt er bijvoorbeeld een nieuwe partner met zijn kinderen in huis wonen? Wees er dan snel bij en oefen met jouw kind. Waarschijnlijk heb je nu nog alle aandacht voor hem/haar, maar dit gaat binnenkort veranderen! 

Good luck! 

Beginbeeld: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *